КРУГЛИЙ СТІЛ “ПРО ВИЩУ ОСВІТУ З КІБЕРБЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ” 19.11.2020

ПРО ВИЩУ ОСВІТУ З КІБЕРБЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ ГОВОРИЛИ ЗА ВІРТУАЛЬНИМ КРУГЛИМ СТОЛОМ, ЩО ВІДБУВСЯ ЗА ПІДТРИМКИ АГЕНТСТВА США З МІЖНАРОДНОГО РОЗВИТКУ

19 листопада 2020 року відбувся віртуальний круглий стіл на тему «Вища освіта з кібербезпеки в Україні», організований Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Захід став початком виконання одного з компонентів проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» – підготовки кадрів з кібербезпеки. Зібралися американські та українські представники державного та приватного секторів, а також академічна спільнота, щоб обговорити стан вищої освіти з кібербезпеки в країні, розробити рекомендації щодо посилення наявних і створення нових навчальних програм, розробити концепцію підготовки викладачів.

Учасників круглого столу привітали директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні та Білорусі Фархад Гауссі, заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Олександр Потій, заступник Міністра освіти і науки України Артур Селецький.

«Як ми всі знаємо, Україна стикається з постійними кіберзагрозами, і багато таких атак спрямовані на критичну інфраструктуру України. Цей захід є важливою віхою в процесі трансформації української освіти з кібербезпеки та для зміцнення спроможності України захищати себе від кіберзагроз», – сказав Фархад Гауссі, директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні та Білорусі.

Розвиток кваліфікованої робочої сили в галузі кібербезпеки в Україні є пріоритетним напрямом захисту критичної інфраструктури. Попри динамічне зростання ІТ-сектору, Україна стикається з браком кваліфікованих та досвідчених фахівців з кібербезпеки. За підтримки проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» планується запровадити підходи, які сприятимуть розвитку нових талантів та нарощуванню потенціалу фахівців, які вже працюють.

«Вища освіта у кібербезпеці – це дуже важливий компонент в національній системі кібербезпеки… Ми відчуваємо недостатній рівень на різних ланках підготовки фахівців, що уповільнює наш рух до дійсно безпечного кіберпростору», – підкреслив Олександр Потій, заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Учасники круглого столу ознайомилися з результатами оперативного оцінювання вищої освіти з кібербезпеки в Україні та результатами опитувань стану навчальних програм з кібербезпеки у вищих навчальних закладах України. Звіти свідчать, що українські підприємства стурбовані тим, що випускникам спеціальності «Кібербезпека» часто бракує спеціалізації чи практичних навичок. 90% респондентів серед пріоритетів визначили необхідність розвитку навичок спеціалізованого навчання у викладачів, а також розширення можливостей для практичного навчання студентів.

«Пріоритетним завданням Міністерства Освіти є вдосконалення системи підготовки сучасних кваліфікованих фахівців із забезпеченням успішної адаптації студентів-випускників до професійної діяльності, а це потребує постійного контакту з професійною спільнотою як на етапі розробки стандартів, так і на етапі їх реалізації безпосередньо у закладах вищої освіти», – зазначив заступник Міністра Освіти і науки України Артур Селецький.

В рамках проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» 300 викладачів із щонайменше 12 українських вишів пройдуть навчання з метою впровадження нових навчальних програм з кібербезпеки, які базуватимуться на міжнародних стандартах сертифікації і зосередять більше уваги на практичних методах навчання.

Набути фахових компетенцій і практичних навичок в умовах, максимально наближених до реальних кіберзагроз, допоможуть студентам і віртуальні лабораторії для моделювання процесів в інформаційній та кібербезпеці. Учасники круглого столу також дослідили моделі корпоративного партнерства, такі як стажування та дуальна освіта – модель, що поєднує учнівство та академічну освіту.

Зміцнення кадрового потенціалу у сфері кібербезпеки в Україні є одним з головних завдань чотирирічного проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». Інші сфери діяльності включають правові, нормативні та інституційні реформи, а також розвиток індустрії кібербезпеки в Україні.